Vælg det rigtige test management-værktøj
Valget af test management-værktøj er afgørende for, om du kan bevare overblikket over testen og tilstanden på systemets kvalitet. Med det rette test management-værktøj får du hjælp til at organisere testprocessen, sikre sporbarhed til krav, generere rapporter og meget mere.
Men der er mange muligheder på markedet. Blandt de mest populære kan nævnes Zephyr, Xray, Testrail, Azure Test Plans og PractiTest; men det er på ingen måde en udtømmende liste. Med så mange muligheder på markedet kan det være en udfordring at finde det værktøj, der bedst passer til jeres specifikke behov.
I denne artikel bliver du skridt for skridt guidet gennem processen med at vælge det rigtige test management-værktøj.
1. Undersøg og afdæk jeres behov
Det første skridt i at vælge det rette test management-værktøj er at identificere de behov, I har i jeres team eller organisation.
Da vi på vores seneste seminar omkring test management-værktøjer 14. juni 2023 spurgte deltagerne om, hvilke egenskaber der var vigtigst for dem i et test management-værktøj, var det tydeligt, at det var meget forskelligt, hvad der var vigtigt. Dette stemmer helt overens med det faktum, at behovet afhænger af konteksten.
Så hvilke egenskaber, der er vigtigst for jer, vil afhænge af den kontekst, I befinder jer i, og de behov, I har. Start derfor med at kortlægge den kontekst, værktøjet skal bruges i, og hvem der skal anvende det.
Det kan du gøre ved at stille dig selv og dine kolleger følgende spørgsmål:
- Er dit team lille og selvstændigt, eller indgår I i et større program med flere release trains, hvor værktøjet skal skabe overblik på tværs?
- Hvem er brugerne af værktøjet?
- Er det testmanagere, testere, udviklere, forretningen, releasemanagere, product owners, operations eller andre?
- Hvordan kan de forskellige roller involveres i processen, så I kan undersøge, hvilke behov de forskellige roller har?
- Skal forretningen kunne deltage i testen? I så fald kan det være vigtigt med brugervenlighed.
- Har I behov for at kunne håndtere krav i samme system og have sporbarhed mellem krav, defekter og testcases?
- Har I behov for at integrere test management-værktøjet med andre værktøjer eller systemer, såsom automatiserede testværktøjer eller tredjepartsapplikationer?
- Hvor mange brugere har I behov for? Og hvad er jeres budget? Priser og prismodeller varierer meget mellem værktøjerne.
- Hvilket værktøj bruger I i dag? Hvad fungerer godt? Og hvad savner I?
Dette er blot et bud på nogle af de spørgsmål, der kan hjælpe med at afdække, hvad jeres præcise behov er. Det er ikke en udtømmende liste; I kan sikkert komme i tanker om mange flere spørgsmål, der kan bidrage til at afdække jeres behov.
2. Identificer de vigtigste egenskaber/kriterier
Når I har fået kortlagt jeres behov, er næste skridt at identificere de specifikke funktioner og egenskaber, som test management-værktøjet skal have for at imødekomme jeres behov.
Nogle eksempler på egenskaber, som I bør overveje, er følgende:
Rapportering: Hvilken type rapporter og dashboards er afgørende for jer? Ønsker I at kunne generere omfattende testrapporter, følge testdækning eller visualisere testresultater på en bestemt måde? Definer de rapporteringsbehov, der er vigtige for dit team og dine interessenter, og tænk over, hvorvidt I har brug for tilpassede rapporteringsmuligheder eller indbyggede rapportskabeloner.
Release management: Hvis du har behov for at administrere testaktiviteter i forbindelse med releases, bør værktøjet kunne understøtte release management. Skal det kunne hjælpe med at planlægge og organisere testaktiviteter i forhold til forskellige udgivelser og versionsnumre?
Defect management: I hvor høj grad har I behov for, at værktøjet tilbyder en integreret defect management-funktionalitet? Hvis defekthåndtering er vigtigt for dig, så overvej, hvilke funktioner der er nødvendige for at kunne spore defekter, tildele dem til teammedlemmer, definere prioriteringer og overvåge defekternes livscyklus.
Testplanlægning og -organisering: Har du behov for at kunne oprette og administrere testplaner, definere testomfang, tildele opgaver og følge teststatus? Overvej, hvilke funktioner der er vigtige for at organisere og planlægge dine testaktiviteter.
Integrationsmuligheder: Har I behov for at integrere test management-værktøjet med eksisterende systemer, som for eksempel fejlsporingssystemer, CI/CD-værktøjer eller automatiserede testrammer? Identificer de specifikke integrationer, der er nødvendige for jeres projekt.
Kravshåndtering og sporbarhed: Har I behov for, at værktøjet også fungerer som kravstyringsværktøj? Skal værktøjet kunne håndtere versionering af krav? Har I brug for fuld sporbarhed mellem krav, testcases, defekter og måske endda koden?
Skalerbarhed og fleksibilitet: Hvis du forventer, at dit projekt eller din organisation vil vokse over tid, skal du tænke på værktøjets skalerbarhed og fleksibilitet. Kan det håndtere et øget antal brugere, større datamængder og kompleksitet, hvis det skulle blive nødvendigt?
Konfigurerbarhed og tilpasning: Hvor vigtigt er det for dig at kunne tilpasse værktøjet til dine arbejdsprocesser og terminologi? Ønsker du mulighed for at tilføje brugerdefinerede felter og tilpasse workflows? Vurder graden af fleksibilitet og konfigurerbarhed, der er nødvendig for din organisation.
Ovenstående liste er ikke udtømmende, men blot eksempler på nogle af de mest almindelige egenskaber, som I bør forholde jer til.
Det kan være svært at få alle ønsker opfyldt, så før I kigger på konkrete værktøjer, bør I forholde jer til, hvad der er ufravigelige krav, og hvad der blot er ”nice to have”.
3. Undersøg relevante værktøjer
Når du har afdækket jeres behov og identificeret, hvilke egenskaber der er vigtigst, kan du begynde at identificere de test management-værktøjer, der bedst opfylder jeres kriterier.
Der findes mange forskellige værktøjer på markedet, så det kan være en god idé at starte med at indsnævre feltet ved at fokusere på de værktøjer, der opfylder jeres ufravigelige krav.
Lav en prioriteret liste af de værktøjer, der umiddelbart er interessante, og gennemgå dem så fra toppen af, for at afdække om de enkelte værktøjer opfylder jeres ufravigelige krav.
Når du har indsnævret listen til højst en håndfuld værktøjer, er du klar til næste trin.
4. Anvend Structured decision making
Nu hvor du har en liste over potentielle værktøjer, kan du anvende metoden Structured decision making for at afgøre, hvilket værktøj der bedst passer til jeres behov.
Der findes mange skabeloner til Structured decision making på nettet, så start med at finde en god skabelon.
Metoden går kort fortalt ud på, at man vægter de forskellige egenskaber og kriterier baseret på deres vigtighed. Dernæst scorer man hvert værktøj i forhold til disse egenskaber. Det værktøj, der opnår den højeste samlede score, vil være det bedst egnede til jeres behov.
5. Prøv værktøjet af
Før I træffer en endelig beslutning og investerer i et test management-værktøj, er det en god idé at prøve det af i praksis. Lav et Proof of Concept (POC), og sørg for at gøre det så realistisk som muligt. Involver forskellige roller, så værktøjet bliver afprøvet fra forskellige vinkler og med forskellige fokuspunkter. Hvis det er muligt, kan du også lade et enkelt team prøve værktøjet af, for at få en bedre fornemmelse af hvordan det fungerer i praksis.
6. Lav en udrulningsplan
Dette blogindlæg vil ikke gå i dybden med, hvordan I udruller det nye værktøj i jeres organisationen. Det er et større emne i sig selv, så vær opmærksom på at det kan være en meget stor opgave.
Sørg for at overveje følgende punkter i din udrulningsplan:
- Kommunikationsplan og stakeholder management
- Planlægning og tidsplan
- Konfiguration og tilpasning af værktøjet
- Træning og opkvalificering af brugerne
- Dataoverførsel og import af eksisterende testdata
- Gradvis udrulning eller pilotprojekt
- Supportstruktur og opfølgning efter udrulning
7. Bed om hjælp, hvis det virker uoverskueligt
Valget af det rette test management-værktøj er afgørende for at opnå effektiv teststyring og overblik over kvaliteten i dit softwareprojekt. Ved at undersøge og afdække jeres behov, undersøge relevante værktøjer, anvende Structured decision making og afprøve værktøjet i praksis kan I vælge det værktøj, der bedst understøtter jeres testprocesser og bidrager til succesen af jeres projekt.
Har du spørgsmål eller kommentarer til artiklen, er du velkommen til at kontakte vores senior testkonsulent Daisy Fischlein Steffensen på daisy@key2quality.dk.
Virker det uoverskueligt, og har I brug for hjælp til at finde frem til det test management-værktøj, der passer ind i jeres virksomhed? Så lad os hjælpe jer med afklaringen og med at blive fortrolige med det nye værktøj. Kontakt os på telefon 4940 8060 eller kontakt@key2quality.dk.