Gå til toppen

Margit kolleger knække og stiftede eget firma i ‘hård’ branche

I anledning af Kvindernes internationale kampdag den 8. marts 2025 udgav ErhvervPlus denne artikel om vores direktør Margit Sejerkilde og hendes vækstrejse hos Key2Quality. Kvindernes internationale kampdag markeres den 8. marts hvert år for at mindes kvinders kulturelle, politiske og socioøkonomiske bedrifter.

Der er for få kvindelige ledere i it-branchen, og det koster i sidste ende sygemeldinger.

Det mener Margit Sejerkilde, som er stifter af og direktør i det skanderborgensiske konsulenthus, Key2Quality.

Efter 22 år i branchen har hun flere gange oplevet, hvordan kolleger har knækket nakken på grund af en kultur med fokus på profit frem for mennesker. Derfor valgte hun at gå imod strømmen i en mandsdomineret branche, da hun i 2020 stiftede egen virksomhed med en drøm om at bevise, at vækst ikke behøver at ske på bekostning af “gode værdier” og høj trivsel blandt medarbejdere.

I dag, fem år senere, er drømmen indfriet.

Key2Quality, som siden har fået Gitte Ottosen og Jacob Fisker ind i ejerkredsen, er vokset til rundt regnet 30 ansatte, og i de seneste to regnskabsår har virksomheden noteret sig for million-overskud.

– Selvom vi har oplevet en enorm efterspørgsel, har vi i perioder stoppet med at ansætte, fordi vi ikke følte, at vores kultur kunne følge med væksten. Har det så kostet på bundlinjen? Både ja og nej.

– Havde vi ansat flere konsulenter, kunne vi øge omsætningen på kort sigt, men omvendt har vi aldrig haft svært ved at rekruttere. Og det er til trods for, at det er udfordrende for mange af vores konkurrenter.

– Så måske har det kostet på kort sigt, men jeg er sikker på, at vi ikke havde stået samme sted i dag, hvis ikke det havde været for vores fokus på værdier og kultur.

Der mangler kvinder

Dengang Margit Sejerkilde i 2020 sagde sit job op og kastede sig ud som selvstændig, var det oprindeligt med en drøm om “mere direkte” at arbejde med mennesker, men det gik hurtigt op for hende, at arbejdet med it ville blive et savn.

Ligesom flere af lederne i Key2Quality er hun uddannet coach, og i dag priser hun sig lykkelig for, at hun kan kombinere arbejdet med it og udvikling af mennesker – et fokus, hun er overbevist om, at flere i branchen kunne drage gavn af.

Når det – ifølge hende – ikke er tilfældet, bebrejder hun kønsfordelingen på ledelsesgangene. Selvom der i erhvervslivet er stor efterspørgsel på it-kompetencer, er der ifølge en analyse fra Dansk Industri få kvinder, som vælger en it-uddannelse, og det er et problem, mener Margit Sejerkilde.

– Som jeg ser det, så er der brug for en ændring i branchen over mod en mere værdibaseret tilgang. Branchen er for hård ved de ansatte, og en del af forklaringen er, at der simpelthen er for få kvinder på ledelsesgangene, forklarer hun og fortsætter:

– Det kan måske virke en smule stereotypt, men jeg tror, at vi kvinder har et andet fokus. Vi er drevet af noget andet end bare bundlinjen.

– Jeg siger ikke det her for at sparke til mænd, for der er sindssygt mange mænd, som gør det godt, men ligesom det er tilfældet så mange andre steder, så er diversitet vigtigt.

Koster samfundet

Margit Sejerkilde har selv oplevet, hvordan hendes køn spændte ben i arbejdslivet. Hun husker en arbejdsrelateret rejse til Finland, hvor hun som den eneste af lederne i forsamlingen måtte stå uden for fællesskabet, da resten skulle i sauna.

Frem for at tage højde for, at der var en kvinde i gruppen, var det af den finske ledelse besluttet, at kun mændene skulle i sauna, og Margit Sejerkilde fik dermed besked på, at hun imens kunne bruge tiden på noget andet – også selvom hun med et håndklæde omkring sig gerne havde taget del i fællesskabet.

Dengang italesatte hun efterfølgende det, hun oplevede som problematisk ved situationen, men det var ikke forståelse, hun blev mødt med. Og det er bare én blandt flere oplevelser, hvor Margit Sejerkilde har fået det indtryk, at der som kvinde i it-branchen skal mere til, hvis det skal lykkes at træde op ad karrierestigen.

Drømmen er, at det ændrer sig på sigt. Både for de it-uddannede kvinders, fokusset på ledelsesgangenes og samfundets skyld.

– Det er simpelthen ikke bæredygtigt, hvordan folk slår sig i nogle af virksomhederne inden for it, og det er ikke værdigt, hvis vi kigger på det enkelte individ, forklarer Margit Sejerkilde og fortsætter:

– Kigger vi på samfundet som helhed, så er det alt for dyrt. Vi har ikke råd til, at så mange mennesker går ned med stress. Derfor er mit opråb, at vi retter fokus mod mennesket frem for profitten – at vi bygger de ansatte op frem for at modsætte os dem.

I Key2Quality er andelen af kvinder og mænd i øjeblikket ligeligt fordelt blandt de 30 medarbejdere.

Se artiklen på Erhvervplus.dk

Tilmelding til seminar

Tilmeld dig via formularen herunder.

Når du har tilmeldt dig, modtager du automatisk en bekræftelse pr. mail.