Hos Key2Quality tror vi på, at stærke resultater starter med stærke profiler – og dem finder vi ofte i krydsfeltet mellem roller. Rikke Volff Svendsen er et godt eksempel: Hun forener testmanagerens skarpe blik for kvalitet med Scrum Masterens evne til at skabe flow og samarbejde.
Når Rikke kombinerer de to perspektiver, løfter det både kvaliteten i løsningen – og dynamikken i teamet.
Vi har spurgt hende, hvordan hendes testfaglige baggrund differentierer hende som Scrum Master – og hvilken værdi det skaber for kunderne.
Hvordan bruger du dine kompetencer som testmanager i rollen som Scrum Master?
Som Scrum Master er det min opgave hele tiden at få teamet til at yde deres bedste, og her er det en stor styrke at have test manager-værktøjskassen med:
Stakeholder management, samarbejde, risikovurdering og struktur er eksempler på testmanager-kompetencer, som jeg bruger rigtig meget i mit arbejde som Scrum Master.
Min forståelse for kodesprog giver mig desuden mulighed for at stille de rigtige spørgsmål – spørgsmål, der kan afdække teknisk gæld eller risici i løsninger og testscenarier.
Struktur er et nøgleelement. Jeg hjælper teamet med at arbejde fokuseret og prioriteret – ofte med udgangspunkt i risikovurderinger, så vi bruger tiden på det, der betyder mest for projektets succes.
Hvordan oplever du, at din baggrund som testmanager skaber værdi i din rolle som Scrum Master?
Jeg ser ofte, at teams mangler modenhed, når det kommer til kvalitetssikring. Her er mine testkompetencer en klar fordel. Jeg bringer fokus på kvalitet fra start – allerede i idéfasen – så vi undgår ubehagelige overraskelser senere i processen.
Når vi tænker kvalitet ind tidligt, får vi ikke bare bedre løsninger – vi får også en mere rolig og forudsigelig udviklingsproces.
Kan du give et konkret eksempel på, hvordan dine testkompetencer har gjort en forskel i et agilt team?
I et team med nyuddannede udviklere fik vi tidligt etableret testautomatisering med fokus på de vigtigste scenarier. Jeg hjalp teamet med at risikovurdere og undgik, at vi brugte unødvendige ressourcer på at automatisere alt.
Et andet eksempel er, da jeg i et projekt insisterede på performance test – trods ledelsens oprindelige fravalg. Testen afslørede kritiske problemer i kodestrukturen, som vi ellers ikke ville have opdaget. Den indsats førte til, at performance test blev en fast del af Definition of Done i teamet.
Hvordan påvirker din testfaglighed teamets tilgang til kvalitet og leverancer?
For mig er det helt naturligt at tænke i test og kvalitet – og det smitter af på teamet. Jeg sørger for, at vores Definition of Done afspejler kvalitetssikring, og jeg hjælper teamet med at forstå, hvad god kvalitet indebærer.
Jeg følger også op efter leverancer med dashboards og rapportering på kodekvalitet og fejl – og faciliterer root cause analyser, som bliver brugt som input til vores retrospectives og kontinuerlige forbedringer.
I hvilke situationer har det været en fordel, at du både forstår de agile processer og teststrategiske overvejelser?
Især når vi arbejder med MVP’er (Minimum Viable Products), er det vigtigt med en balance mellem udvikling og kvalitet. Her fungerer jeg som brobygger mellem forretning, udvikling og test – og hjælper med at sikre, at vi hele tiden har styr på kvaliteten.
Min forståelse for test i agile teams er også vigtig, når det handler om at tage små, men vigtige skridt mod bedre kvalitet. Det kræver erfaring at kunne guide et team gennem den rejse.
Hvordan balancerer du de to “hatte” – facilitering som Scrum Master og det mere detaljerede fokus som testmanager?
Jeg gør det klart for teamet, hvornår jeg taler som Scrum Master – og hvornår jeg træder i karakter som testmanager. Det giver transparens og tydelige rammer.
Detaljefokusset fra testrollen er noget, jeg også bringer med ind i Scrum Master-opgaverne. Det skaber nærvær og en mere ligeværdig relation i teamet, fordi jeg er en del af udviklingsarbejdet – blot med en anden faglighed.
Hvor adskiller du dig, efter din mening, fra andre Scrum Masters, der ikke har samme testbaggrund?
Min testfaglighed gør, at jeg er mere detaljeorienteret og stiller andre typer spørgsmål – særligt om risici og kvalitet.
Som Scrum Master arbejder jeg med teaching, mentoring, coaching og facilitering. Min erfaring gør, at jeg især kan løfte teamet gennem mentoring og teaching i kvalitetssikring – uden at tage opgaverne fra dem.
Jeg taler både forretningens og udviklernes sprog – og kan oversætte teori til praksis i det tempo, der passer til teamet. Det gør en forskel.
Hvordan bruger du din testviden til at støtte Product Owneren i backlog refinement og prioritering?
Jeg har løbende dialoger med Product Owneren, hvor jeg hjælper med at identificere og tydeliggøre risici – fx i forhold til performance, sikkerhed eller non-funktionelle krav, der let bliver overset.
Min viden om testteknikker og flowdiagrammer gør det lettere at visualisere opgaver og hjælpe med at oversætte krav til udviklernes verden.
Samarbejdet med Product Owneren er alfa omega i, at teamet performer.
Ser du, at din erfaring påvirker måden, du stiller spørgsmål på i retrospectives eller daglige standups?
Helt sikkert. Jeg stiller ofte spørgsmål, der går på, hvordan vi har testet – og hvad vi kunne gøre anderledes næste gang.
I retrospectives bruger jeg gerne værktøjer som root cause analysis til at grave et spadestik dybere og sikre, at vi lærer af vores erfaringer på et struktureret grundlag.
Hvordan bidrager dine kompetencer til at skabe et mere proaktivt fokus på risici og teknisk gæld i teamet?
Min styrke ligger i at samle trådene mellem team og Product Owner – og sørge for, at risici bliver synlige i tide.
Ved at være med fra starten af udviklingsprocessen kan jeg stille de spørgsmål, der gør forskellen – og sikre, at vi ikke ignorerer teknisk gæld eller skjulte udfordringer.
Har du oplevet, at dit kvalitetsfokus har ændret teamets kultur eller mindset? I så fald – hvordan?
Ja, mange gange. Når jeg introducerer testdesign og synliggør, hvordan det hjælper både udvikling og test, så begynder teamet selv at tage det til sig.
En udvikler begyndte eksempelvis selv at bruge testteknikker i sin kode efter at have set, hvordan det hjalp. Det var fantastisk at opleve.
Jeg plejer at sige: “Hvis du ikke ved, hvad du skal teste – hvordan ved du så, hvad du skal udvikle?” Det skaber en fælles forståelse i teamet – fx når vi laver cyklustest eller beslutningstabeller tidligt i processen.
Det er her, jeg virkelig ser værdien i at kombinere testmanager- og Scrum Master-rollen – det styrker både kvalitet og effektivitet.
Rikkes spidskompetencer
- Fokus på kvalitet fra første sprint
- Spotter risici, før de bliver til problemer
- Gør test forståelig og operationel for hele teamet
- Skaber fremdrift og ro i komplekse projekter